En ny undersøkelse viser at nesten annenhver nordmann mener at det er enkelt for mindreårige å få tak i alkohol. Det bør foreldre i Stange ta på alvor.
Foreldre er den viktigste primærforebyggeren vi har. Forskning viser at ungdom er opptatt av hva foreldre mener om drikking, og at tenåringer som har klare avtaler og regler rundt alkohol, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler.
Likevel er det en del voksne som handler annerledes. De tilbyr ungdommen å smake alkohol hjemme. De sender med ungdommen alkohol på fest. Og de ser bort. De lukker øynene, og tenker at «dette angår ikke meg og mitt barn». Eller de tenker at de selv drakk da de var unge og det gikk jo bra. Så hvorfor skulle det ikke gå godt med sønnen eller datteren deres også?
Ungdomsfylla er farlig
Slike holdninger er farlige. Det er alvorlig når tenåringer drikker alkohol. Risikoen for alle typer ulykker øker under alkoholpåvirkning. Å bli utsatt for vold eller utøve vold er mer vanlig ved inntak av alkohol. Å ha sex man angrer på skjer oftere i fylla. Å ta bilder og bli fotografert med uønsket spredning i sosiale medier skjer lettere med promille, og blackouts og pumping skjer ved inntak av for mye alkohol.
Stange trenger kjipere foreldre
Foreldre har mye av skylda når hjemme alene-fester går over styr, eller ungdom drikker seg sanseløse på den lokale samlingsplassen.
Fem råd til deg som har en tenåring i huset:
- Snakk med ungdommen om alkohol. Barnet ditt vil møte spriten, rusbrusen og drikkepresset i løpet av ungdomstiden. Forbered dem på det.
- Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
- Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
- Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.
- Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta. Og skal du bort i helgen, sørg for at noen andre følger opp ungdommen din mens du er bortreist.
Og gjør som Johan Benitez ved Majorstuen politistasjon i Oslo sier: «Vær slitsom, krevende, masete, irriterende og gammeldags. Dere er primærforebyggere!»