STANGE: Egil M. Kristiansen og Rune Aasen har gjennom mange år skrevet lokalhistoriske artikler i Stangeavisa. Nå er historiene samlet mellom to permer i boka ”Slik var det da”.
Stange Historielag, i samarbeid med Stangeavisa, slipper nå boka ”Slik var det da – glimt fra Stanges rikholdige historie”.
Bakgrunnen for boka er at Egil M. Kristiansen og Rune Aasen gjennom en årrekke har skrevet lokalhistoriske artikler henholdsvis i spaltene ”Lokalhistorisk hjørne” og ”Gammel aargang” i Stangeavisa. Og det er disse artiklene som nå er samlet mellom to permer.
Resultatet er blitt ei bok på 320 sider med temaer og historier som spenner over et stort spekter, både i tid, geografisk og ikke minst tema. Boka er rikt illustrert med fotografier.
– Det er en del gammel historie og en del som ikke er fullt så gammelt. En fin blanding, der folk kan kjenne seg igjen, huske på eller lese om kjentfolk, sier leder av Stange historielag, Solveig Nordal.
Tatt vare på for ettertiden
– Vi har jo fått mange tilbakemeldinger og kommentarer på artiklene vi har hatt på trykk i avisa. Så kom ideen om å samle det i ei bok, for lettere å kunne ta vare på historiene for ettertiden og slik at det blir lettvint for folk å få lest dem, sier Rune Aasen.
– Aviser er ferskvare og folk kaster dem. Men nå kan man enkelt finne fram til de lokalhistoriske artiklene. Korte og komprimerte tekster tilpasset for avis, og godt illustrert. Jeg tror mange liker at det er mange korte stykker her, sier Egil M. Kristiansen.

Forfatterne ønsket å lage en bok det var interessant å bla i og lese i, og her finner man temaer om alt fra det hverdagslige og lune, til de store tragedier og kriser.
– Vi valgte å ikke dele boka opp i temaer, men sette artiklene litt ”hulter til bulter”. Men det vi har gjort er å ha annenhver artikkel fra Egil og meg. Og de er satt inn kronologisk ut fra når de ble trykket i avisa, kommenterer Aasen.
De gode historiene
Helt siden 2010 har Aasen hatt ”Gammel aargang”. Kristiansen startet med sitt ”Lokalhistoriske hjørne” i 2014. Og ideen om boka dukket opp for to år siden.
– Vi fikk til et godt samarbeid og jeg fikk i oppgave å sette boka. Men så har jeg hatt så mange andre oppgaver i det siste, at den ikke ble ferdig før nå. På den positive siden har vi jo fått med flere historier, sier Aasen og smiler.
Forfatterne er opptatt av å få fram de gode historiene, og de trekker fram flere de er ekstra glade for å ha forfattet.
– Den nyeste historien er om Roar Johnsen. Han haiket en dag og jeg tok han med, og hadde et ønske å lage et portrett av han. Roar og jeg avtalte et møte på biblioteket, men han kom aldri. Jeg så han heller ikke langs vegen. Etter en stund fikk jeg høre at han var død, så det ble aldri noe stort portrettintervju. Men jeg lagde en sak om Roar likevel, og jeg tror mange vil få et nytt inntrykk av ham, sier Aasen.
Etter at artikkelen var på trykk fikk Rune mange kommentarer.
– Har aldri fått så mange tilbakemeldinger etter at saka om Roar var på trykk i Stangeavisa!
Butikkdriverne
Et annet ønske Rune Aasen hadde var å portrettere de gamle driverne av butikkene i Stangebyen, slik som Kvisgaard og Haugsveen & Fjeldstad.
– Det var viktig historisk å få dem i tale. Arne Haugsveen og Bjarne Kvisgaard. Han Bjarne måtte ha noen dager med betenkningstid etter at jeg spurte om et intervju, og så kom svaret: ”Ja, under tvil”, sier Aasen og humrer.
– Jeg skriver jo mye til Årboka, men hadde også mange småstubber liggende. Etter samtale med redaktør i Stangeavisa, Lars Kristian Seierstad, ble resultatet spalten ”Lokalhistorisk hjørne”. Nå har vi fått samlet alt i ei flott bok, sier Kristiansen.
Og historien han vil trekke fram, og som er en man virkelig kan smile litt av, handler om presten som badet i meskekaret.
– Først som kapellan i Ottestad og så som sokneprest i Romedal. Wilhelm Julius Kleist Gedde reiste en dag til Tangen for å holde gudstjeneste. Det var en glovarm sommerdag og etter gudstjenesten ønsket presten seg et bad. Løsningen ble at han fikk bade i et meskekar på Vik brenneri, sier Kristiansen og ler.
Skattkiste
Lars Kristian Seierstad i Stangeavisa gleder seg stort over at Kristiansen og Aasens til sammen 76 artikler nå er samlet mellom to permer.
– Det all grunn til å glede seg over boka. «Slik var det da» kan ikke betegnes som annet enn en lokalhistorisk skattkiste med glimt fra hele Stange kommunes mangfoldige fjerne og nære fortid. En stor takk til Egil og Rune for det store arbeidet de har lagt ned bak hver enkelt artikkel i denne bok, og i arbeidet med å realisere den, sier Seierstad.
Opplaget
”Slik var det da” er trykket opp i 600 eksemplarer. Rune Aasen har grafisk formgiving og omslaget er laget av David Aasen og Paul Andreas Aasen.
Ingen boklansering, selges lokalt
STANGE: Planen var at ”Slik var det da” skulle lanseres av Stange Historielag samme kveld som årboka ”Gammalt frå Stange og Romedal” ble lansert.
– I år skulle vi markere stort at det er 50-årsjubileum for Årboka på Herredsvang, men vi måtte jo avlyse alt. Så det blir ingen lansering, sier Solveig Nordal.
Lederen for Stange Historielag er skuffet, men det lot seg ikke gjøre at mange folk var samlet til en dobbelt boklansering. – Løsningen nå er at vi markedsfører denne boka til Egil M. Kristiansen og Rune Aasen på historielagets hjemmeside, i Stangeavisa og på lagets Facebookside. I alle årbøker vil det også være en flyer med reklame for denne boka, og den vil kunne bli kjøpt i en rekke butikker, forteller Nordal.
I Stangebyen vil man kunne kjøpe boka i Sentrumskafeen og Stange blomster, samt Gravdahl på Hamar. – Her på kontoret vårt på Elstad vil vi ha åpent ekstra fredag og lørdag først i desember, slik at folk kan kjøpe seg årets julegave, sier Nordal.