OSLO/ROMEDAL: Nylig åpnet jubileumsutstillingen for det norske flagget på Eidsvolls plass i Oslo, og rett utenfor Stortinget er et 17. mai-bilde fra Romedal en viktig del av utstillingen.
Et bilde tatt av Gjermund Trøan i Stangeavisa fra Romedal på nasjonaldagen for to år siden, har nå fått en sentral plassering i jubileumsutstillingen for det norske flagget. Flagget er 200 år i år og blir gjort ære på gjennom en stor plakatutstilling på Eidsvolls plass, utenfor Stortinget i Oslo. Utstillingen inneholder en omfattende beretning av flaggets historie.
Romedal på Eidsvolls plass
Bildet viser 17. mai-toget i Romedal på svingete grusveg gjennom bølgete landskap mellom Romedal kirke og Solvin skole. I front er to store norske flagg midtpunkt, båret av romedølene Bente Ottinsen-Åsen og Anne Bjerkli Langberg. De var henholdsvis FAU-leder og leder av 17. mai-komiteen det året.
– Vi ønsket oss også noen nåtidige bilder fra et annet sted enn Oslo og Karl Johan. Det var rett og slett et googlesøk på ”17- mai-tog” som førte oss til dette bildet, sier seniorrådgiver i Stortingsarkivet, Marthe Hommerstad.
Bildet ble publisert i Stangeavisa etter 17. mai 2019, og ligger på Stangeavisas nettsider. Fotografen var ikke sen om å si ja da historikeren fra Oslo tok kontakt med spørsmål om å få bruke bildet.
– Det er jo en stor ære at et bilde jeg har tatt blir vist i stort format rett utenfor Stortinget. Det er ikke akkurat hverdagskost, og plassering er rett og slett fantastisk, sier en glad Trøan og legger til:
– Jeg vet at dette betyr mye for Stangeavisa også. Vi kjenner på en stolthet her nå, både for jobben vi gjør og for bygda vi er så glade i.
Mentalt vællseting
For Marthe Hommerstad var det ekstra gøy å ”snuble over” et egnet bilde fra Stange, for hun har aner fra kommunen.
– Foreldrene mine er fra Vallset og Skaberud, og jeg gikk i barnetoget til Vallset skole i mange år sammen med bestevenninna mi – selv om jeg er oppvokst i Røyken. Vallset har vært mitt ferieparadis, hvor jeg som barn var hele sommeren hos besteforeldre. Så jeg er på mange måter mentalt vællseting, forteller historikeren og fortsetter:
– Det å få med et bilde fra nabobygda i denne utstillingen er veldig artig. Også fordi min bestevenninnes barn også sokner til Solvin skole.

Stort engasjement
Det er Hommerstad som har ansvaret for den store jubileumsutstillingen, av ganske opplagte årsaker: Hun er historiker og spesialist på norsk, politisk historie. Hun har blant annet forsket på de politiske bøndene på Stortinget etter 1814.
– Det er veldig gøy å formidle historie til et så stort publikum. Flagget har en veldig spesiell posisjon, og er jo et av våre sterkeste nasjonale symboler på frihet, folkestyre og fellesskap. Vi merker jo at engasjementet er veldig stort blant folk, og det er veldig artig.
– Hvorfor skal stangesokninger ta turen til Oslo for å se utstillingen?
– Når det endelig blir enklere å reise med tanke på pandemien, så håper jeg jo at noen tar turen innover til Oslo. Utstillingen vil stå over sommeren, og selv om det ikke er mulig å komme inn i bygningen, så er det flott i dette området, sier Marthe Hommerstad og tilføyer:
– Ellers vil jeg jo anbefale å lese om flagget på stortinget.no – hvor vi også har lagt ut selve utstillingen, slik at enhver kan få et inntrykk av Romedal en 17. mai for ikke så lenge siden.