STANGE: Aleneforeldreforeningen gir full støtte til firebarnsmoren som nektes videre avlastningstilbud fra barnevernet i Stange.
– Det at både mor og flere av barna har store helseutfordringer burde ha utløst hjelp fra kommunen. Det fremstår som uforståelig om ingen instanser kan hjelpe henne og hennes barn, sier Cahtrine Austrheim, leder for Aleneforeldreforeningen i Norge.
Mister avlastning
Det var forrige uke at Stangeavisa skrev om den dypt fortvilte alenemoren i Stange, som fra august mister avlastningstilbudet hun det siste året har hatt annenhver helg for de fire barna hun har eneansvaret for. Dette til tross for at to av barna har hjernesykdom og kvinnen selv har betydelige helseutfordringer. Barnevernet mener kvinnen ikke har behov for hjelpen lenger.
Ikke enestående
Aleneforeldreforeningen reagerer sterkt på saken. Men Cathrine Austrheim mener dessverre det ikke er et enestående tilfelle.
– Vi tenker at situasjonen til alenemoren i Stange ikke er unik. Mange aleneforeldre sliter med avlastning av forskjellige årsaker. Det kan handle om mangel på nettverk, mangel på økonomiske ressurser, helsemessige utfordringer eller en kombinasjon av flere av de nevnte, sier Austrheim.
Hun klarer ikke å forstå barnevernets holdning til saka:
– Avlastning annenhver helg er en liten pris for det offentlige å betale for at denne familien skal kunne leve godt sammen og at deres problematikk ikke skal øke i omfang.

Lavterskeltilbud
– Møter dere liknende problemstillinger andre steder i landet; at foreldre med ekstra utfordrende livssituasjon sliter med å få hjelp?
– Vi kjenner til en god del aleneforeldre som ikke får hjelp fra det offentlige når de selv mangler ressurser for å håndtere utfordrende livssituasjoner. Det er godt mulig at barnevernet i utgangspunktet ikke er rette instans for å bistå denne gruppen med avlastning, da det i ikke er snakk om omsorgssvikt eller oppleves alvorlig nok for denne instansen. Men vi mener at det burde finnes flere lavterskeltilbud i kommunene som fanger opp familiene som har behov for støtte i hverdagen, sier Austrheim.
Samarbeid
Hun mener kommunene bør samarbeide tettere med frivilligheten og legge til rette for at de kan bidra med å lette livet for mennesker med ekstra utfordrende livssituasjoner.
– Hadde denne moren vært bosatt i Oslo, hadde vi med glede tatt henne i mot på Aleneforeldreforeningens avlastningstilbud Rødhette. Her ville hun hatt mulighet til å få avlastning i helger, og kunne i tillegg ha opparbeidet seg et nettverk som kunne støttet både henne og barna. Tilsvarende samarbeidstilbud mellom frivilligheten og kommunene bør etableres, oppfordrer lederen for Aleneforeldreforeningen.
God samfunnsøkonomi
– Noen tanker om dette med forebyggende tiltak, kontra «brannslukking» i etterkant fra det offentlige?
– Aleneforeldreforeningen er opptatt av forebyggende tiltak for barnefamilier. Det er ingen tvil om at tidlig innsats er sentralt for å stoppe en negativ utvikling for både foreldre og barn, sier Austrheim, og legger til:
– Det er heller ikke fornuftig, sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, å ikke hjelpe mennesker før behovet for hjelp er så stort at hjelpetilbudet må bli av varig og kostbar art for kommunene og staten. For familiene handler tidlig innsats om mindre inngripende innsats – noe som også er mindre dramatisk for familiene. Ved å hjelpe foreldre som har behov for hjelp til å stå trygt i sine roller som gode omsorgspersoner, skaper vi trygge barn som klarer seg fint i egne liv som voksne senere, avslutter Cathrine Austrheim.