STANGE: – Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med noe samfunnsnyttig. Da er det ikke noe bedre sted å jobbe enn Bane Nor, sier Joel Gianni fra Stange. De neste månedene skal han bruke arbeidstiden sin til å få det nye dobbeltsporet koblet til Hamar stasjon fra Åkersvika.
Joel Gianni er født i Saudi-Arabia av foreldre fra Eritrea. I 2008 flyttet han og familien til Norge som politiske flyktninger. Etter et kort opphold på Flisa, gikk turen raskt til Stange – der de bosatte seg.
Mange søkere
Nå er Joel ferdig utdannet sivilingeniør fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) på Ås. Masteroppgaven han skrev var om kulverter – av det slaget som leder vann fra den ene siden av vegen eller jernbanesporet, til den andre.
Ni måneder før han var ferdig med masteren, landet han drømmejobben i Bane Nor. Han konkurrerte med nær 600 søkere om 11 utlyste stillinger i Bane Nors traineeprogram. Og er kjempeglad for at han kom gjennom det trange nåløyet.
– Det at det er så mange søkere til de ledige stillingene i Bane Nor, viser at det er en attraktiv arbeidsplass. For meg er Bane Nor den arbeidsplassen som sto øverst på ønskelista. Det å få være med og bygge samfunnsnyttig infrastruktur, som generasjoner skal få glede av i mange år videre, oppleves som meningsfullt og inspirerende, sier Joel.
Han legger til:
– Jeg synes endring er spennende. Og det er ingen tvil om at Bane Nor er en av arbeidsplassene som gjennom de siste årene har vært igjennom størst endringer – gjennom den store jernbanereformen. Jeg kommer til et sted jeg kan være med og forme hvordan statsforetaket skal bli. Det synes jeg også er et stort pluss.
Tilbake
Arbeidsadressen hans er Oslo. Men i jobben som assisterende prosjekteringsleder kommer han til å arbeide med ulike prosjekter i Norge. De første månedene skal brukes på dobbeltspor-prosjektet i vårt område. Det handler om å oppgradere Hamar stasjon, utvikle knutepunkter i samarbeid med kommunen og finne en god og effektiv måte å koble Hamar stasjon sammen med dobbeltsporet, som nå skal bygges gjennom Stange og stopper i Åkersvika.
– Jeg hadde nok ikke sett for meg at jeg skulle komme så raskt tilbake i arbeid i Hamar-Stange-området. Men det blir bare moro, sier Joel.
Tatt godt imot
Han er glad for ungdomsårene han fikk i Stange, og opplever at familien ble tatt veldig godt imot i kommunen.
– Jeg hadde veldig fine år her i Stange, og ble tatt godt imot både i nærmiljet og på skolen. Den første deltidsjobben min var ekstra viktig; på Rema 1000 på Stange. Det å sitte i kassa på butikken gjør at du får kontakt med veldig mange folk og lærer språk raskt. Jeg hadde hyggelige kollegaer og fikk lære ord og uttrykk, slik at jeg kunne henge bedre med i samtaler. Jeg lærte navn på alle matvarene, og fikk et innblikk i norsk matkultur som jeg ellers ikke ville fått. Det var kjempenyttig, sier Joel.
Etter et år på ungdomsskolen på Stange, gikk reisa videre til videregående – og etter hvert flyfaglinja på Lillestrøm. Det skapte faktisk interessen for jernbane!
– I utgangspunktet hadde jeg tenkt å jobbe med fly, og gikk videre på flyfaglinja på Lillestrøm. Hver dag tok jeg toget mellom Lillestrøm og Stange. Jeg undret meg på hvorfor toget så ofte var forsinket, særlig i 2012. Det gjorde at jeg begynte å interessere meg for hvordan det jernbanetekniske fungerer. Jeg la interessen litt vekk. Men så tok jeg den opp igjen da jeg tok valgemnet «jernbaneteknikk» på min bachelor i byggingeniør på OsloMet. Senere, da det gikk mot slutten av sivilingeniørstudiet på NMBU, tenkte jeg at det var hensiktsmessig å rette masteroppgaven min mot jernbanen, sier Joel om veien som førte fram til jobb i Bane Nor.
Nyttig master
Masteroppgaven han skrev om kulverter vil trolig gi verdifull kompetanse inn i prosjektet han nå skal jobbe med for Bane Nor. Strekket mellom Åkersvika og Hamar stasjon, som den nye jernbanelinja skal forsere, inneholder mye vann.
– Masteroppgaven jeg skrev handler om hvordan man frakter vann på en god måte, når en veg eller et jernbanespor skal bygges over for eksempel en bekk. Kulverter skal lede vannet under vegen eller sporet på en god måte. Mye handler om å ha en riktg konstruksjon, med riktige dimensjoner og god nok helling. Og så handler det mye om at kulverteieren bør ha et system etterpå som sikrer riktig og tilstrekkelig tilsyn og vedlikehold. For å få til dette bør eieren ha et komplett og korrekt kulvert-register, sier Joel Gianni.
Som – bokstavelig talt – er på sporet av karrieren han ønsker seg.