Det er Dan Cato Røe som sier dette. Nå i november er han en av flere menn som stiller opp for Kreftforeningens nye kampanje; “Menn snakk om det”.

Journalist

De fleste leserne våre kjenner godt til Dan Cato Røe. Helt siden starten i 2004 har han vært journalist i Stangeavisa. Gjennom jobben er han blitt kjent med hver krik og krok av kommunen vår, og ikke minst innbyggerne i Stange.

For fem år siden fikk han brått en mistenkelig og hurtigvoksende føflekk. Det viste seg å være føflekk-kreft og starten på en lengre reise med flere sykehusopphold og krevende behandlinger mot både føflekk-kreften og etter hvert også lymfekreft.

I dag går det bedre.

– Jeg ble ferdig behandlet for ett år siden, og er tilbake i full jobb. Nå er det kontroller hver tredje måned. Jeg lever med kreftsykdommen, men per i dag er det ingen skumle kreftsvulster som er aktive, forteller Dan Cato Røe.

Åpen

Dan Cato har valgt å være åpen om sykdommen sin helt fra starten. Tidligere i år var han blant annet med i et lengre intervju i NRK Innlandets formiddagssending om Kreftforenings-prosjektet “Pakkeforløp hjem”. Et samarbeidsprosjekt der målet er at kommunene på Hedmarken skal gi et bedre tilbud til kreftpasienter som har kommet ut av sykehuset. Også HA har intervjuet Dan Cato om samme sak.

Nå fronter han en ny kampanje på vegne av Kreftforeningen: “Menn snakk om det”.

– I oktober har det i mange år vært fokus på brystkreft-saken. I november er det blitt mennenes tur. Blant annet gjennom barte-måneden “movember”. I år er det en ny vri på denne kampanjen, med fokus på at menn skal bli flinkere til å tørre snakke om egen helse. For eksempel med kamerater, noen hjemme i egen husstand eller fastlegen, hvis man har et problem eller noe er vondt, sier Dan Cato Røe.

Rammes oftere av kreft

I følge Kreftforeningen viser forskning at flere menn enn kvinner får kreft. Samtidig er langt flere kvinner enn menn åpne om sin sykdom og følelsene som følger med. Og ikke minst – damene er raskere til å oppsøke lege enn gutta, om de har smerter eller et problem.

– Damene er generelt mye flinkere til å ta vare på egen helse, enn vi menn. De har også gjort en veldig god jobb med Rosa sløyfe-kampanjen gjennom mange år, og fått fram viktige budskap. Som å sjekke seg selv og takke ja til mammografi-undersøkelsene de blir innkalt til, ser Dan Cato, og fortsetter:

– For oss menn er det prostatakreften som er den vanligste kreftformen. Men vi får jo ikke noen innkalling til kontroller av prostataen. Derfor er det viktig at vi selv tar ansvar for å få sjekket prostataen jevnlig når vi kommer til en viss alder, samt raskere oppsøker lege når det er noe som ikke stemmer, sier Dan Cato Røe.

Kan bli avgjørende

Han mener det er svært gode grunner for at menn bør bli like flinke som damene i forhold til å snakke om egen helse.

– Det er ikke til å stikke under en stol at mange av oss kara er forferdelig trege til å oppsøke lege. Vi tenker liksom at “det går nok over”. Men jo fortere kreftsvulster blir oppdaget, jo bedre er det. Venter folk for lenge med å gå til legen, kan det bli for sent, sier Røe.

Viktig budskap

Han er selv glad for å ha fått god behandling helsevesenet. Derfor var han ikke i tvil da Kreftforeningen ringte ham og spurte om han ville stille opp for kampanjen “Menn snakk om det”.

– Det er et veldig viktig budskap! Både i forhold til det at menn må komme seg raskere til legen når det er noe, og i forhold til at vi må tørre å snakke med hverandre om det å være syk, sier Røe.

Kanpanjen foregår i stor grad på sosiale medier, der menn som har kreft eller har hatt kreft stiller opp med bilde av seg selv, ikledd t-skjorter med motiv fra tegneseserieskaperne Frode Øverlis universer: “Pondus” og Børge Lunds “Lunsj”.

Enorm respons

Budskapet på trøyene er ”Menn snakk om det”.

– Etter at jeg postet bildet på Facebook, har det vært en enorm respons med mange hyggelige kommentarer og “likes”. Det er tydelig at mange støtter kampanjen, og synes det er fint at vi tar til orde for at også menn skal bli flinkere til å snakke om egen helse og egne følelser, ser Røe.

– Hvordan opplever du selv å snakke om det å ha kreft?

– Jeg har vært åpen om egen sykdomsreise. Det gjør at mange har tatt kontakt med meg. Både for å høre hvordan det går, eller fordi de har spørsmål. Blant annet fra folk jeg kjenner som har kommet i liknende situasjoner med kreft, eller har venner eller noen i familien som rammes av kreft. Da er det godt for dem å prate med noen som kan dele erfaringer, ser Røe.

Han synes bare det er fint at folk tar kontakt med ham.

– Veldig mange er opptatt av hvordan jeg har det, samtidig som de tror det er ubehagelig for meg om de spør hvordan det går. Det er nesten så de unnskylder seg, før de spør. Men jeg synes bare det er hyggelig at folk bryr seg, og helt naturlig å svare på det de lurer på, sier Dan Cato.

Håper på årlig kampanje

Nå håper han “Menn snakk om det” når fram og skaper større åpenhet rundt mennenes helse.

– Jeg synes det er veldig hyggelig at Frode Øverli stiller opp med tegninger til t-skjortene på denne måten. Håpet mitt er at dette blir en årlig kampanje i november framover, avslutter Dan Cato Røe.