– Da vi ba leserne av Stangeavisa om å komme med forslag til hvem som fortjener Ildsjelprisen 2022, fikk vi inn rekordmange forslag, sa redaktør av Stangeavisa, Lars Kristian Seierstad da han sammen med styreleder i stiftelsen Stange og Romedal Brannkasse, Tore Larsen, delte ut Ildsjelprisen mandag kveld. Mange av de frivillige som hver uke er med på matutdelingen hadde møtt opp i de nye lokalene på Høgmyr.

Takk til de frivillige

– Et overveldende flertall av de som sendte inn forslag, mente at Ralph Knutsen og/eller Matutdeling i Stange burde hedres med Ilsjelprisen 2022. For juryen var det ikke vanskelig å beslutte at prisen skulle gå til alle dere frivillige som driver Matutdeling i Stange med Ralph Knutsen som initiativtaker og pådriver. Dere gjør en kjempejobb som alle vi i Stange er stolte av. En stor takk til dere alle, sa Lars Kristian Seierstad.

–Vi fikk inn 51 forslag, og det viser at det er mye bra som blir gjort, sa Tore Larsen og tilføyde:

– Vi i juryen behøvde ikke stemme. Det var enighet om at de frivillige i Matutdeling i Stange skulle hedres.

Dette varmer

– På vegne av oss i Matutdeling i Stange er det en glede og ære å ta imot. Dette varmer, og det betyr mye å bli verdsatt, sa Ralph Knutsen da han takket på vegne av all de frivillige.

Ved siden av å kunne glede prisvinnerne har det også vært en tradisjon å overraske de som skal hedres i sitt rette miljø. Denne gangen var det vanskelig å få til, og Ralph visste, men det gjorde ikke den store gjengen av frivillige. De var invitert til å markere at det var ett år siden matutdelingen startet den 19. januar i fjor. I tillegg har Matutdeling i Stange flyttet inn i nye lokal, vegg i vegg med der de holdt til tidligere.

Ingen arbeidsledighet

– Det er utrolig å tenke på det året vi har lagt bak oss, hva som har skjedd og hvordan dette har utviklet seg. Vi vet dessverre at vi ikke blir arbeidsledige, sa Ralph Knutsen, som tenkte tilbake på første matutdeling. Det var spennende om det var mulig å skaffe nok mat og om det kom folk. Det ble nok til de rundt 30 husstandene som fikk matposer. I løpet av en måned var antallet oppe i 80. Ved siste utdeling før jul var det hele 198 husstander som kom.

– Dere er fantastiske medarbeidere som jobber sjølstendig. Jobben flyter veldig, veldig rolig og godt med glede og latter, sa vaktleder for utdelingen, Rune Emilsen.

Delte ut roser

De som kommer uttrykker stor takk.

– Det kom ei dame i førtiåra inn døra med en bukett med roser og delte ut ei rose til hver av de frivillige. Da kjente du at du ble blank i øya, forteller Rune Emilsen.

Ble rørt

Ralph refererte en av meldingene som styret har fått:

"Jeg er veldig takknemlig for all hjelp og all mat. En takk kjennes så lite i forhold til den store hjelpen. Jeg hadde ikke klart meg uten matutdelingen. Jeg finner ikke ord nok for å beskrive takknemligheten og følelsene mine. Julematen var helt utrolig, og jeg ble veldig rørt og følte meg så heldig i en ellers så vanskelig tid. Det var så mye omtanke og varme. Tusen Takk. Takk for at dere er så vennlige."

Vennlighet og smil

– Den måten vi møter folk på og vi møter hverandre på, er veldig fin. Vennligheten og smilet betyr så mye. Vi er en sånn fin gjeng som møtes her og jobber sammen, sa Anne Godsveen, en av de frivillige som er med å koordinere arbeidet.

–Vi er alle viktige, det må vi aldri glømme, understreket hun.

Beriker livet mitt

Ralph Knutsen har et styre med mennesker med forskjellige livserfaring og praksis, deriblant en mann han traff i det muslimske miljøet. Denne karen bruker lastebilen sin i arbeidet med matutdelingen.

– Dette engasjementet med utdeling av mat har beriket livet mitt veldig, sa Ralph Knutsen, som stiller med presteskjorte under genseren. Han vil vise at matutdeling er en del av jobben hans som prest. På de onsdagene det deles ut mat går Ralph gjerne og småprater med de som står i kø utenfor lokalet. Den køen strekker seg langt ut over parkeringsplassen. Den viser med all tydelighet at jobben som ildsjelprisvinnerne gjør er stor og viktig.