En lenge planlagt tur, som var en aldri så liten drøm for Stangeavisa-journalist Dan Cato Røe, ble en realitet i fjor høst. I september reiste han alene rundt i USA – til flere av de nordlige statene, hvor mange utvandrede nordmenn slo seg ned. Målet var å finne spennende norsk-amerikansk historie.

Resultatet av reisen er en femdelt artikkelserie i Stangeavisa, der to deler allerede har vært på trykk. Serien har fått det fengende navnet "Dan over dammen".

Del 1Oak Ridge Church – 20 år i Ottestad
Del 2Norsk gudstjeneste i Minneapolis

Del 3 handler om "Norskedalen". Nå kan du høre Dan Cato fortelle om sitt besøk der, og om resten av turen – i podkast-form. I Stangepoddens gammel aargang forteller han om sine opplevelser "over dammen", og røper hva de to siste artiklene vil handle om.

Hør podkast med "Dan over dammen" her:


Dan Cato fant norske kirker, norske etternavn, norske museer og norske vafler. Han besøkte statene Sør-Dakota, Iowa, Wisconsin, Minnesota og Nord-Dakota. På grensen mellom de to sistnevnte ligger byen Fargo, som kanskje er det aller mest typisk norsk-amerikanske stedet. Der bruker innbyggerne uttrykk som "uff da" til daglig. Men det kan du høre mer om i podkasten.